Molter

Nieuws

Molter

Nieuws

Molter

Nieuws

Het laatste

Nieuws

We houden u graag op de hoogte!

Molter breidt opkweek uit met zelfgebouwde foliekas

29-04-2022

Remy Lubbe: “Wij groeien door in veredeling, weefselkweek en opkweek”

Vaste plantenkwekerij Molter uit Noordwijkerhout (NL) timmert goed aan de weg. De nieuwe strategie én een nieuwe foliekas van Rovero bieden meer ruimte voor activiteiten aan het begin van de keten: veredeling, weefselkweek en de opkweek van planten uit zaad, stek en weefselkweek. “De feitelijke plantenteelt schalen we af, maar in toegevoegde waarde groeien we lekker door”, zegt directeur/eigenaar Remy Lubbe.

Lubbe is verguld met zijn nieuwe foliekas van ruim 1.400 m2, die hij als bouwpakket kocht bij Rovero en door een eigen ploegje liet bouwen. Vrijwel direct na de voltooiing in maart 2022 werden de vijf kappen van 9.6 m breed en 30 m lang vol gezet met zaaitrays. Eind mei gaan de trays weer naar buiten om de plantjes te laten afharden. Een deel wordt opgepot voor eigen teelt, maar de meeste gaan naar kwekers in binnen- en buitenland. Vervolgens is de onverwarmde kas beschikbaar voor de beworteling van stekken en weefselkweekplantjes op pluggen.

Veel hoger kiempercentage

“De meeste soorten worden in november/december gezaaid. Na een koudebehandeling gaan de trays in maart naar de kas”, legt de vermeerderaar uit. “Tot dit jaar huurden we daarvoor een glazen kas in de buurt. De nieuwe foliekas op ons eigen terrein sluit nog beter aan op mijn wensen. Het licht is er altijd diffuus en we kunnen een hogere luchtvochtigheid aanhouden dan in de glazen kas. Dat is erg belangrijk in de kiemingsfase. Na de eerste maand zagen we dat het gemiddelde kiempercentage uitkwam op 93%. Dat is ongekend hoog; meestal bleven we steken op zo’n 65%.”

Zelf gebouwd

Het is dus goed telen in de sterke, maar lichtgewicht foliekas. De twee buitenste en de middelste van de vijf kappen zijn voorzien van doorlopende nokluchting aan de luwe (zuidoostelijke) zijde, wat voldoende is om de kas te koelen en een homogeen kasklimaat te realiseren Toeters en bellen zul je er tevergeefs zoeken.

“Het is een relatief eenvoudige kas, maar dat is ook precies wat we zochten”, vertelt Lubbe. “Rovero heeft tien jaar geleden een schaduwhal voor ons gerealiseerd en daar zijn we nog steeds blij mee. Over de leverancier hoefde ik dus niet lang na te denken. Wel bijzonder – ook voor ons – is dat we de kas zelf gebouwd hebben. Zo vroeg in het jaar is daar tijd voor en het leek me leuk om te doen. Het was soms even puzzelen en het weer werkte niet altijd mee, maar we waren op tijd klaar voor de belangrijke vroege voorjaarsronde.” 

Nieuwe strategie

De komst van de foliekas vloeit voort uit de strategie van de kwekerij, die enkele jaren geleden is aangescherpt. De ondernemer: “We veredelen al 20 jaar echte vaste planten, zoals Geranium, Echinacea, Astilbe en andere soorten. De vraag naar onze productlijnen groeit gestaag. Dat geldt ook voor onze plantjes uit weefselkweek. Daar willen we graag in doorgroeien en dat betekent ook dat er ruimte nodig is voor de beworteling en opkweek in een beschermde omgeving. Bij voorkeur op onze hoofdlocatie, want dat geeft maximale controle over het hele proces.”

In de bedrijfsruimte is een modern weefselkweeklaboratorium ingericht, waar dit jaar 1,5 miljoen plantjes  uitrollen. Het leeuwendeel is bestemd voor derde. Volgend jaar zal de productie opnieuw worden opgeschaald.

100% biologisch

Van de 16 ha teeltoppervlakte is nu 1 ha gereserveerd voor veredeling en 15 ha voor de buitenteelt.

“De kas zie ik als een mijlpaal voor 2022”, vat Lubbe samen. “Volgend jaar hopen we ons te certificeren als biologische kwekerij. We zitten al langer in het hoogste MPS-segment. Met een volledige biologische erkenning kunnen we ons duurzaam geteelde, exclusieve assortiment nog duidelijker onderscheiden.”