Molter

Nieuws

Molter

Nieuws

Molter

Nieuws

Het laatste

Nieuws

We houden u graag op de hoogte!

Artikel in vakblad De Boomkwekerij

07-03-2022
Remy Lubbe, directeur Molter vaste planten

’Stop met leveren aan Rusland’

Molter vaste planten is gestopt met hun leveringen naar Rusland. Directeur Remy Lubbe roept branchenoten op hetzelfde te doen, maar is teleurgesteld in de reacties van andere bedrijven. „De meeste kwekers vinden het stoer om nog snel een vrachtwagen naar Rusland te doen. Ik vind het egoïstisch.”
 
U wilt dat kwekers en handelaren niet meer aan Rusland leveren. Waarom niet?
„Het is vrij simpel. Ikea, Apple, noem maar op, alle bedrijven gaan er weg. Wij moeten een statement maken en niet geassocieerd willen worden met een land dat geleid wordt door oorlogsmisdadigers die een democratisch, vredig land volledig proberen te verwoesten. We hebben onze mond vol van mensenrechten, maar wat doen we? Juist voor onze boterham op lange termijn moeten we nu onze leveringen stoppen. Ik zeg ook niet dat we nooit meer moeten leveren, maar nu wel.”
 
Voelt u zich gesteund in uw oproep?
„Absoluut niet. Er wordt door collega’s en branchevereniging Anthos nog erg afwachtend gehandeld, terwijl snel door pakken juist belangrijk is.”
 
Door wie voelt u zich wel gesteund?
„Een aantal collega-exporteurs zeggen ook: ’dit kan echt niet’. Ook een grote boomkweker is gestopt met leveringen naar Rusland. En een bedrijf als Vitro Flora, dat in Nederland Gebr. Alkemade heeft overgenomen, heeft ook gezegd dat ze niets meer naar Rusland doen. Zij moeten daardoor straks uitgangsmateriaal van vaste planten weggooien.”
 
Wat vindt u van kwekers die wel aan Rusland leveren?
„Die vind ik egoïstisch. Een aantal collega’s levert nu nog zoveel mogelijk uit, zij vinden het stoer om snel nog een wagen naar Rusland te doen. Wij zijn direct gestopt en hebben nog voor tienduizenden euro’s aan handel staan voor Russische klanten. Dus dit gaat ons nu echt wel geld kosten. Maar de lange termijn is belangrijker. ”
 
Sommige mensen zullen zeggen: U heeft misschien meer belangen in Oekraïne dan in Rusland, daarom doet u dit.
„Nee, onze omzet in Rusland is veel groter dan in Oekraïne.”
 
Hoe gaat u andere boomkwekers overtuigen?
„Via de pers, onze nieuwsbrief naar 2.000 klanten, en door tegen zo veel mogelijk mensen te vertellen wat er in Oekraïne gebeurt. Ook staat een statement op onze site.”
 
Sommigen zeggen misschien: de Russen waar we aan leveren kunnen er toch niets aan doen?
„Negen van de tien Russen kunnen er niets aan doen. Maar de bewoners van Rusland zijn onze enige hoop om te zorgen dat er genoeg druk ontstaat in Rusland om Poetin weg te krijgen. Een gezamenlijke boycot van alle economische activiteit kan de bevolking in beweging brengen, ook onze sector moet hierin doen wat hij kan.”
 
Wat hoort u uit Oekraine?
„Met steeds meer klanten heb ik geen contact meer. Misschien is er geen stroom, in het ongunstigste geval is het veel erger. Onze boycot is ook een enorm statement van support aan Oekraïne.” <